"Odgovorna" podjetja rastejo hitreje kot trg. Po drugi strani pa morda niso dobro pripravljena na vojno

Pri primerjavi uspešnosti podjetij, ki prevladujejo na globalni lestvici ESG (trajnost, odgovornost) v zadnjih treh letih, je razvidna njihova nadpovprečna dobičkonosnost v letih rasti. Nasprotno pa so v času krize, ki je svet presenetila z rusko vojno proti Ukrajini, ta podjetja "ESG" izgubila več vrednosti kot celoten trg.

Letna uspešnost indeksa MSCI World ESG Leaders je decembra 2023 dosegla 26 %. Tako je skupina ovrednotenih družbeno odgovornih podjetij, kamor MSCI uvršča igralce, kot so Microsoft, Nvidia, Alphabet, Johnson & amp; Johnson in Tesla, presegla uspešnost splošnega matičnega indeksa MSCI za več kot dve odstotni točki oziroma za skoraj 10 %.

Med glavnimi razlogi analitiki navajajo, da so podjetja, upravljana strogo v skladu z merili ESG, bolj odporna v času tržnih nihanj. Drugi razlog je vse večje zanimanje in pritisk samih vlagateljev, da zagotovijo skladnost svojih naložb s temi merili. Tako na dolgi rok opažamo, da lahko različne različice indeksov ESG dosegajo boljše rezultate od svojih matičnih indeksov. Toda ali lahko to velja za vedno?

Razvoj tržne vrednosti indeksov MSCI World ESG Leaders in MSCI World (%)

Snímek obrazovky 2024-02-14 v 10.40.36

Zdravilo: Wonderinterest Trgovanje na podlagi MSCI.compodatki

Resne dvome je sprožilo leto 2022, ki je bilo zahtevno in turbulentno ne le za trge kot celoto, temveč še bolj dramatično za vrednost indeksa MSCI World ESG Leaders. V letu, v katerem sta izbruhnila vojna v Ukrajini in vrhunec energetske krize, je indeks odpisal več kot 19 % in zabeležil skoraj za poldrugo odstotno točko večji padec vrednosti kot njegov splošni matični indeks.

Iz analize računovodskih izkazov in finančnih poročil ne moremo izdestilirati jasne razlage tega spotikanja. Upoštevati je treba tudi poročila o trajnostnem razvoju in druge strateške dokumente podjetij. Ne zato, da bi uživali v "zgodbah o uspehu" v dobrodelnem sektorju, temveč predvsem zato, da bi ugotovili, kje je težišče strateških prednostnih nalog, v katere podjetja vlagajo in s katerimi se želijo zavarovati pred turbulencami prihodnosti.

Vodilni svetovni akterji v indeksu MSCI World ESG Leaders pristopajo k trajnostni strategiji na različne načine. Za nekatere so podnebne spremembe ter z njimi povezana tveganja in priložnosti temelj njihovih dejavnosti. Podjetji Microsoft in Alphabet sta v okviru svoje družbene odgovornosti celo bolj osredotočeni na podnebne spremembe kot na področja, povezana z neposrednimi vplivi njune močne tržne moči na trg in stranke, tj. na regulativna vprašanja.

Drugi pristop, kot ga je mogoče videti pri podjetjih Johnson & Johnson, Lilly ali Home Depot, trajnostni razvoj neločljivo povezuje s poslovnimi cilji. Skrajni primer v tem pogledu je Tesla, kjer so trajnostni cilji skoraj 100-odstotno prepleteni s poslovnimi cilji, tj. podjetje na primer pravi, da je njegov prispevek k varstvu podnebja enak napovedi prihodnje prodaje električnih avtomobilov.

Vendar pa trajnostne strategije teh velikih svetovnih podjetij še vedno ne odražajo velikih geopolitičnih izzivov in tveganj, ki so se pojavili v zadnjih letih. Preprosto povedano, medtem ko vsi vodilni akterji na področju podnebne politike napenjajo svojo agilnost, se v svojih strateških načrtih v veliki večini izogibajo možnosti globalnih vojnih šokov.

Tako tveganje je dobro znano celotnemu sektorju podjetij. Na primer, v poročilu družbe EY 2024 Geostrategic Outlook je jasno navedeno, da je zaznavanje geopolitičnega tveganja v poslovnem sektorju, merjeno s številom omemb tega tveganja v gradivih podjetij, od leta 2022 poskočilo bolj kot pred ruskim napadom na Ukrajino.

Z vidika vlagateljev postaja očitno, da bodo "svoja" podjetja še naprej obravnavali kot trajnostna, ne le v smislu skrbi za zaščito planeta ali raznolikosti zaposlenih. Zanimala jih bo tudi raznolikost in varnost dobavne verige, vključno z dostopom do surovin. Zanimala pa jih bo tudi prožna pripravljenost na krizne dogodke, vključno z grožnjami in priložnostmi, kot so vladni predpisi ali javna naročila, ki izhajajo iz potreb "vojnega gospodarstva".

This text constitutes marketing communication. It is not any form of investment advice or investment research or an offer for any transactions in financial instrument. Its content does not take into consideration individual circumstances of the readers, their experience or financial situation. The past performance is not a guarantee or prediction of future results.

Opozorilo o tveganju: Pogodbe na razliko so kompleksni instrumenti in prinašajo veliko tveganje hitre izgube denarja zaradi finančnega vzvoda. Pri trgovanju s pogodbami na razliko pri tem ponudniku denar izgubi 88.24% računov malih vlagateljev. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji, in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje z izgubo denarja.