Udržateľné elektromobily? Ani náhodou. Chýbajú mechanici a vozidlá končia na vrakoviskách

Počet elektromobilov vo svete síce postupne rastie , ale už menej sa hovorí o tom, že klesá počet mechanikov špecializovaných na opravu ich batérií a zložitých obvodov. Tento problém trápi najmä Spojené kráľovstvo, kde ľudia na vrakoviskách nechávajú plne funkčné elektrické vozidlá. Iba 10 percent z 236 tisíc tamojších mechanikov je totiž kvalifikovaných na opravu elektrických vozidiel. Na vrakoviská tak miera aj vozidlá po ľahkých haváriách, ale ich recyklácia v praxi prudko zlyháva.

Situácia v Británii je alarmujúca

Nízky záujem o pracovnú pozíciu mechanik spôsobuje problémy v oblasti rozvoja elektromobility, keďže chýba dostatok odborníkov, ktorí by dokázali vozidlá opravovať. Vďaka tomu rastie záujem o mechanikov a rastú aj ceny za bežné kontroly, opravu, ale aj súčiastky, ktoré sa väčšinou musia dovážať  a čakacia doba na opravu vozidla sa tak značne predlžuje. Súčiastky a opravy sú niekedy aj drahšie ako samotné auto, preto majitelia často uvažujú, či majú vozidlo vôbec nechať opraviť, alebo radšej rovno vymeniť. Podľa Synetiq, britskej spoločnosti na likvidáciu a recykláciu vozidiel pre udržateľné riešenia, viedol tento stav k nárastu počtu zničených elektromobilov o 55 percent v priebehu posledného roka.

Do roku 2035 bude nedostatok odborníkov pretrvávať

S 1 miliónom elektrických vozidiel na cestách sa očakáva, že situácia sa bude zhoršovať. Opravovne síce začínajú so školením zamestnancov, ale podľa odhadov IMI bude v Spojenom kráľovstve stále chýbať približne 30 tisíc kvalifikovaných technikov a mechanikov až do roku 2035. V tom istom čase má nadobudnúť účinnosť zákaz predaja nových vozidiel so spaľovacím motorom.

Predražené poistky a udržateľnosť len ako slovo

Británia nie je jediná, ktorá bojuje s týmto problémom. Keďže oprava je často kvôli nedostatku odborníkov a vysokým cenám nemožná alebo nerentabilná, poisťovne často nemajú na výber a odpisujú aj vozidlá po ľahkých haváriách, ktoré končia priamo na vrakoviskách. Tento krok je nevýhodný aj pre samotné poisťovacie domy, pretože vo výsledku znamená prudký rast poistného,ktoré je približne o 27 percent vyššie ako pri klasických autách a zároveň pokles ziskov poisťovní. Ako uviedla agentúra Reuters, trend odpisu elektromobilov po malých nehodách stále rastie. Problém je aj fakt, že k údajom o oprave batérií nemajú prístup tretie strany. Počet predaných e-áut sa pritom neustále zvyšuje. V roku 2023 bolo približne každé štvrté predáné auto na elektrický pohon. V Nórsku bol tento podiel viac ako 90 % a v Číne takmer 40 %. „Počet prípadov sa bude zvyšovať, takže manipulácia s batériami je kľúčovým bodom,“ povedal Christoph Lauterwasser, výkonný riaditeľ výskumného inštitútu Allianz Center for Technology. Nehovoriac o tom, že pre batérie neexistuje funkčný recyklačný vzorec, takže vidina udržateľnosti v praxi prudko zlyháva.

Snímek obrazovky 2024-05-07 v 13.10.40

Vývoj podiel unových predaných elektrických áut v rokoch2010 až 2023, ktorý zahŕňa plne elektrické vozidlá na batérie a plug-in hybridy.

Udržateľnosť dostáva na “frak”

Dôležité je uvedomiť si, že výroba samotného elektromobilu produkuje oveľa viac CO2 ako výroba bežných áut. Musia tak jazdiť nepomerne viac tisíc kilometrov, aby tieto emisie dokázali kompenzovať. Lenže keď vozidlá končia na skládkach, nedeje sa tak. K tomu pridajme problém s recykláciou batérii a zistíme, že pri aktuálnom nastavení systému v jednotlivých krajinách nemôže byť o udržateľnosti v podstate vôbec reč.

Cestou môže byť preškoľovanie

Krajiny, ktoré zvládajú túto krízu a zlepšujú schopnosti mechanikov v oblasti opráv elektrických vozidiel sú najmä Švédsko, Nórsko, kde až 82 percent nových vozidiel predaných v roku 2023 bolo elektrických a Nemecko, ktoré plánuje  zakázať dovoz elektrických vozidiel z Číny. Viac plne vyškolených technikov schopných opraviť elektromobily by mohlio zabrániť zbytočnému predražovaniu opráv, stabilizovať ceny a a zabrániť, aby takmer nové vozidlá končili na skládkach.

Aj autopožičovne prehodnocujú situáciu

Problémom s elektromobilovou flotilou čelila aj americká spoločnosť  a požičovňa áut Hertz Global Holdings Inc., ktorá ohlásila predaj tretiny svojej elektrickej flotily s celkovým počtom približne 20 tisíc vozidiel. Dôvod? Vyššie výdavky na opravy elektromobilov. Firma pritom pôvodne plánovala 25 percent svojej flotily transformovať na elektrické vozidlá už do konca roku 2024. Ale plány sa menia. Peniaze, ktoré spoločnosť z predaja obdrží, chce použiť na nákup vozidiel poháňaných benzínom. Ako uviedla v podaní pre SEC, očakáva stratu približne 245 miliónov USD kvôli amortizácii elektrických vozidiel, čo je v priemere asi 12 250 USD na vozidlo. Približne 80 percent elektrickej flotily sHertz pritom tvoria vozidlá značky Tesla. Na predaj sú však aj modely BMW alebo Chevrolet. Celkovo tvoria elektrické vozidlá približne 11 percent vozidiel, ktoré ponúka Hertz na prenájom.  Svoje “Tesly” vrámci obnovy vozového parku predáva aj nemecká požičovňa Sixt, ktorá ešte v decembri 2023 uviedla, že modely od Tesly nenakupuje už od roku 2022.

Amerika v tom má jasno

Americký senátor Sherrod Brown náhli prezidenta Joe Bidena, aby zakázal dovoz elektromobilov z Číny, rovnako ako Nemecko. Počet používaných elektromobilov, tým pádom  nebude mať taký  výrazný nárast ako určité štáty plánovali. Vďaka zníženej adaptácii týchto vozidiel sa pravdepodobne zníži aj potreba elektromechanikov. Ak však potrebné kroky neprídu, problém bude ďalej rásť. Jedným z riešení je aj prestížne dotované školenie mechanikov. Vláda a súkromný sektor by mali podporovať inštitúcie a školenia, ktoré zvýšia počet kvalifikovaných odborníkov.

Zasiahnuť by mali aj štáty

Množstvo výrobcov sa snaží zlepšiť svoje elektrobatérie a zjednodušiť ich opravu. Napríklad Elon Musk s tímom momentálne pracuje na mangánovej batérii, ktorá má potenciál znížiť ceny za opravu batérií a tiež ich efektivitu. Zasiahnuť by však mali aj jednotlivé štáty, ktoré by mali implementovať politiky a predpisy, ktoré podporujú údržbu a opravy týchto vozidiel namiesto predčasného likvidovania. Cenové zvýhodnenie opráv pred výmenou by mohlo tiež pomôcť znížiť počet zbytočne vyradených kusov, ktoré by nemuseli končiť na vrakovisku.

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Tento text predstavuje maketingovú komunikáciu. Nejedná sa o žiadnu formu investičného poradenstva alebo investičného prieskumu ani o ponuku akejkoľvek tranzakcie s finančným inštrumentom. Obsah textu nezohľadňuje individuálne okolnosti čitateĺov, ich skúsenosť či finančnú situáciu. Minulá výkonnosť nie je zárukou či predikciou budúcich výsledkov.

Varovanie pred rizikom: Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 81.75% účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.